Wonen in Breda http://wonenbreda.nl Over huis, interieur en leven in Breda Tue, 11 Jan 2011 13:50:02 +0000 http://wordpress.org/?v=2.7.1 en hourly 1 WonenInBredahttp://feedburner.google.com Tegenvaller: wicanders kurkvloer slijt snel http://wonenbreda.nl/2010/10/28/ervaring-wicanders-kurkvloer-slijt-snel/ http://wonenbreda.nl/2010/10/28/ervaring-wicanders-kurkvloer-slijt-snel/#comments Thu, 28 Oct 2010 12:35:08 +0000 Paul Stekelenburg http://wonenbreda.nl/?p=571 Wicanders CorkComfort Linn Moon

Wicanders CorkComfort Linn Moon

Pas als je een tijdje in een huis woont, kun je een goed oordeel vormen over je keuzes. Na drie maanden zien we de eerste tegenvaller: de kurkvloer van Wicanders slijt razendsnel. Overal verschijnen putjes en krassen (en we hebben nog niet eens een feestje gehad).

Volgens de fabrikant gaat het om normale gebruikssporen. Als dit de normale slijtage is, dan gaat onze Wicanders kurkvloer maxinmaal 2 jaar mee. En dat is toch zo’n 8 jaar korter dan we hoopten. 

Aankoop bij Artana vloeren

Wicanders CorkComfort Linn Moon kozen we. Volgens de fabrikant geschikt voor licht commercieel en zwaar residentieel gebruik. Een woonkamer van een familie met 1 kind – dat zal dan ook wel gaan, dachten we. De medewerker van vloerwinkel Artana in Breda bevestigde dat dit een prima gezinsvloer was.

Leggen Wicanders kurkvloer

Tijdens het leggen merkten we al dat de toplaag niet veel kan hebben. Bij elk stootje sprongen er randjes en hoekjes van de vloerplaten. Voorzichtig hebben we de vloer gelegd, maar de twijfels over de duurzaamheid staken al vanaf de eerste dag de kop op.

Slijtage toplaag kurkvloer

Na drie maanden zagen we overal krassen en putjes in de toplaag. Op veel plaatsen lag het ondermateriaal – het kurk – volledig bloot. Oppassen met water dus, want kurk zet uit als het nat wordt. Maar bovenal: erg lelijk en geen goede voorbode voor de toekomst. Ons eerste idee: er is iets mis gegaan tijdens de fabricage. De toplaag kon nooit zo kwetsbaar zijn toch?

Klachtafhandeling Artana en Wicanders

We hebben onze klacht bij Artana in Breda weggelegd. Een medewerker is komen kijken, vond de klacht terecht en schakelde de fabrikant in. Daarna hebben we de medewerker van de fabrikant  over de vloer gehad. Na enkele weken kregen we zijn oordeel. Hij rapporteerde dat de schade alleen met een loep gezien kan worden (onzin natuurlijk, anders hadden we het zelf ook nooit gezien). De putjes en krassen zijn volgens Wicanders normale gebruiksslijtage. Omdat ze zo aardig zijn, krijgen we toch twee pakken Wicanders CorkComfort Linn Moon. Kunnen we hier en daar een plank vervangen.

Sterke punten kurkvloer

We vinden we het erg jammer dat deze vloer niet aan de verwachtingen voldoet. De vloer is namelijk erg comfortabel en de isolerende eigenschappen zijn uitstekend. Daar staat tegenover dat de vloer snel ongelooflijk snel lelijk wordt, iets wat blijkbaar normaal is voor Wicanders producten. Eén voordeel van de kwetsbare vloer: we kunnen snel iets anders uit gaan zoeken!

]]>
http://wonenbreda.nl/2010/10/28/ervaring-wicanders-kurkvloer-slijt-snel/feed/
3 dingen die ik heb geleerd over verbouwen http://wonenbreda.nl/2010/06/10/tips-weetjes-over-verbouwen/ http://wonenbreda.nl/2010/06/10/tips-weetjes-over-verbouwen/#comments Thu, 10 Jun 2010 15:42:45 +0000 Paul Stekelenburg http://wonenbreda.nl/?p=566 1) Alles duurt langer

Passend schroefje zoeken. Afplaktape op. Waar heb ik de boor gelegd? Afzuigkap ratelt. Stucadoor ziek thuis. Waar komt dat luchtje vandaan? Plafond heeft een derde laag nodig. Het gaat maar door.

2)  Snijverlies is voor losers

Koop je tegels. Of vloerdelen. Zegt de verkoper terloops: ‘…en dan nog plus 10% snijverlies…’ Niet intrappen. Dat is namelijk zo’n 10% die straks ongebruikt in je schuur ligt – daar kwam ik achter na een eerdere verhuizing. Deze keer heb ik het anders gedaan. Nee dank je, geen 10% snijverlies voor mij, ik neem het risico wel. En weet je wat? Ik heb een stuk minder over.

3) Vakmannen zijn goed in beppen

Elke vakman die je spreekt pakt de dingen perfect aan. Wat anderen doen of gedaan hebben – op zich aardig, maar daar valt wel het nodige op aan te merken. De keukenboer zeurt over de leidingen. De elektriciën over het werk van de sanitair-installateur. De tegelzetter over de verwarmingsmonteur. Bespaar jezelf een hoop geouwehoer en kap die gesprekken af.

]]>
http://wonenbreda.nl/2010/06/10/tips-weetjes-over-verbouwen/feed/
Woonkamertje moderniseren http://wonenbreda.nl/2010/05/25/woonkamertje-moderniseren/ http://wonenbreda.nl/2010/05/25/woonkamertje-moderniseren/#comments Tue, 25 May 2010 10:36:28 +0000 Paul Stekelenburg http://wonenbreda.nl/?p=550 Gehavende murenAnderhalve maand verder en de grote lijnen staan. Wat doe je zoal aan een huis uit 1961 met een gedateerd interieur? Laat ik eerst eens wat vertellen over de woonkamer.

  • Muren vochtwerend maken
  • Open keuken maken
  • Elektra voorbereiden

Optrekkend vocht tegengaan

Dankzij de aankoopkeuring wisten we dat het huis een vochtprobleem had – zoals veel gelijksoortige woningen. De muren zogen water uit de vochtige fundering. Door de zouten die na verdamping achterblijven brokkelde het stucwerk af. Maar het ergste: een vochtig huis betekent een ongezonde woonomgeving.

Als er geen structurele oplossing voor optrekkend vocht zou bestaan, hadden we het huis nooit gekocht. Verschillende bedrijven bieden echter een oplossing. De muren worden verzadigd met een emulsie, waardoor een waterwerend scherm ontstaat. Wij kozen voor het bedrijf Bodima, omdat zij in Breda veel gelijksoortige woningen hebben aangepakt in opdracht van woningbouwverenigingen.

Open keuken maken

De doorzonwoning uit ‘61 had natuurlijk de gebruikelijke plattegrond met een afgesloten keuken. Prima indeling als je in de woonkamer in alle rust een pijp wilt roken terwijl de vrouw des huizes in de keuken de piepers jast. Dat doe ik eigenlijk vrijwel nooit, dus die keuken moest open. Muur weg, balk erin en voortaan zelf de piepers jassen.

Elektra voorbereiden

Een woonkamer met alle drie de ongeaarde stopcontacten op ooghoogte. Handig voor de stofzuiger, maar dan heb je het wel gehad. Sleuven bikken, buizen verlengen en een doos nieuwe inbouwdozen opentrekken dan maar. Deze klus hadden we niet goed ingepland, gelukkig wilde Huijbrechts Elektrotechniek me in het weekend helpen.

Puinhoop

Na al dat sloop-, breek-, hak-, bik-, boor-, injecteer- en beukwerk zien de muren er wat gehavend uit. Daar moet je maar even doorheen kijken, mompel je dan.

Teringzooi

]]>
http://wonenbreda.nl/2010/05/25/woonkamertje-moderniseren/feed/
En we kopen een keuken http://wonenbreda.nl/2010/04/15/keuken-kopen-tip-en-onze-ervaringen/ http://wonenbreda.nl/2010/04/15/keuken-kopen-tip-en-onze-ervaringen/#comments Thu, 15 Apr 2010 12:23:33 +0000 Paul Stekelenburg http://wonenbreda.nl/?p=536 Wazige foto van het keuken ontwerpTerwijl het puin kniehoog in de huiskamer ligt, kopen we een keuken. Het voelt alsof we een beetje teveel op de zaken vooruitlopen, maar het moet vanwege die vermaledijde levertijd. Het kijken, praten, onderhandelen… gelukkig zit het erop en ik denk dat we een goede keuze hebben gemaakt.

Keuken keuken niet kopen

Een keuken kopen betekent eerst en vooral een hoop andere keukens niet kopen. Bij 6 keukenwinkels liepen we binnen. Daar zaten 2 ketens bij die adverteren met ongelooflijk veel voordeel (drie uitroeptekens). Na een rondje in de forums van Kassa en Radar vielen deze handelaren af wegens horror-service. Met 4 verkopers gingen we in gesprek. Over de 2 beste voorstellen hebben we onderhandeld. En uiteindelijk kochten we slechts 1 keuken.

Tip: zoek uit waarover je praat

Een keuken bestaat uit een boel variabelen. Het kost een hoop tijd, maar het loont om uit te zoeken waarover je praat. Zoek uit hoe de kwaliteit van de verschillende keukenfabrikanten bekend staat. Vergelijk de specificaties en prijzen van apparaten en stel zelf het gewenste pakket samen. Als je over de prijs gaat onderhandelen, goochelen verkopers met de variabelen. Een andere vaatwasser, een ander merk keukenmeubilair. Zorg dat je op dat moment mee kunt praten met de verkoper en houd bij twijfel vast aan je eigen keuzes.

Keukenkeizer keukens

Over Keukenkeizer zijn we uitermate tevreden. De bedrijfsnaam vind ik wat ongelukkig gekozen: het klinkt goedkoop, terwijl deze winkel niet opereert in het goedkope segment. We zijn geholpen door Lian, een vrouw die onze wensen goed begreep en een doordacht ontwerp maakte. Op internet vond ik niets dan positieve verhalen over de service van Keukenkeizer. Het eerste aanbod was niet buitensporig hoog en er viel nog wat te onderhandelen. Alle lof voor Keukenkeizer keukens in Breda.

Keukenarchitectuur Bavel

Dan de andere fijne keukenwinkel: Keukenarchitectuur Bavel. Wat betreft klantvriendelijkheid op gelijke voet met Keukenkeizer. De prijs ligt een fractie hoger. Daarvoor bieden ze echter keukenmeubels van het merk Rational – dat beter staat aangeschreven dan de Häcker serie uit het voorstel van Lian. Daarbij komt dat we we een aantal mensen kennen die zeer tevreden zijn over de service van Keukenarchitectuur Bavel – en die  persoonlijke aanbevelingen geven voor ons uiteindelijk de doorslag.

]]>
http://wonenbreda.nl/2010/04/15/keuken-kopen-tip-en-onze-ervaringen/feed/
Huis gekocht: kopen is slopen http://wonenbreda.nl/2010/04/12/huis-verbouwen-slopenoverakker-slopen/ http://wonenbreda.nl/2010/04/12/huis-verbouwen-slopenoverakker-slopen/#comments Mon, 12 Apr 2010 09:25:41 +0000 Paul Stekelenburg http://wonenbreda.nl/?p=530 Echte vriend met pneumatische hamerWe hebben een huis gekocht in het zuiden van Breda, prima reden om het stof van dit blog te blazen. Genoeg materiaal voor meer dan een handvol posts, want we hebben een opknappertje te pakken. Donderdag kregen we de sleutel, vrijdag gingen we aan de slag met de pneumatische beitel. Ons paleisje staat er al – het is nu eerst een kwestie van alles wegbikken dat er niet bij hoort.

50+ huizen gezien

We waren de schrik van alle Bredase makelaars. Zonder vooroordelen begonnen we aan de zoektocht naar een huis. Geen idee van onze wensen. Alle wijken kwamen in aanmerking, alle huizen waren een optie. Meer dan 50 huizen zagen we van buiten en binnen. Recent gerenoveerd, onbewoonbaar verklaard, alles er tussen.

Op naar het zuiden

Een kindvriendelijke locatie kreeg de hoogste prioriteit. We concentreerden ons op het gebied ten zuiden van het centrum van Breda. Sportpark, Blauwe Kei, IJpelaar… we vonden het meest geschikte huis in Overakker. Dicht bij de kinderboerderij, zwembad Wolfslaar, het Ulvenhoutse bos. En ach, niet eens zo gek ver van het centrum.

Altijd van een keurige dame geweest

De tussenwoning uit 1961 werd verkocht door erfgenamen. Gedateerd interieur, wat achterstallig onderhoud. De tijd had er 30 jaar stilgestaan, maar de bewoners hadden van hun huis gehouden – dat voelden we. Typerend detail: in de kast stonden boeken over etiquette. Keurig op een rijtje, uiteraard.

Wij zijn tegen de lambrisering van Nederland!

Vreemd eigenlijk. We kochten donderdag een net huis. En we brachten vrijwel direct een groot deel naar de stort. Met een clubje vrienden en familie braken we de boel af. De bruine keuken, de bruine lambrisering, de bruine afdeklatjes om de bruine kozijnen: alles moest weg!

What’s next?

  • Muur slopen om open keukenruimte te maken
  • Muren injecteren tegen optrekkend vocht
  • Wanden opnieuw vlak maken en stucen
]]>
http://wonenbreda.nl/2010/04/12/huis-verbouwen-slopenoverakker-slopen/feed/
Koop een milieuvriendelijke kerstboom (een echte dus) http://wonenbreda.nl/2009/12/15/kerstboom-kopen-breda/ http://wonenbreda.nl/2009/12/15/kerstboom-kopen-breda/#comments Tue, 15 Dec 2009 15:33:03 +0000 Paul Stekelenburg http://wonenbreda.nl/?p=523 kerstboom kopen bredaTerwijl de hoge heren in Kopenhagen ruzie maken, kocht ik in Princenhage een kerstboom met kluit. Mocht je denken dat de wereld kapot gaat van de CO2 – ikzelf ben alles behalve overtuigd – is een echte boom de beste keuze. Het boompje groeit en neemt daarbij CO2 op. Het boompje sterft en laat de CO2 weer los. Compleet CO2 neutraal en biologisch-afbreekbaar, in tegenstelling tot nepbomen: die worden gemaakt van olieproducten.

Goed adres voor kerstboom
Vanaf € 10,- kun je een boom meenemen bij:

  • Parkeerplaats bij Winkelcentrum Moerwijk ter hoogte van de ABN AMRO Bank
  • Pastoor Pottersplein (Belcrum)
  • Zuilenstraat 69 (Princehage)

Lokaal gekweekte kerstboom
Deze kerstbomen worden in de buurt van Breda gekweekt. De uitstoot door vervoer is daarom minimaal. In vergelijking met een tuincentrum: omdat deze werken met een centraal distributiesysteem. En zeker in vergelijking met kunstbomen, want die worden gekweekt in China.

Deel opbrengst naar goed doel
Kerstboom kopen? Ik raad een Picaes Abies aan van bovenstaande adresjes. Verkrijgbaar van groot tot klein. Vers van eigen grond. Gezaagd of met kluit. Thuis afgeleverd als je wilt. En van de aankoopprijs gaat € 2,- naar een goed doel naar keuze: een project voor straatkinderen in Ethiopië of de inzamelingsactie van een Oosterhouts wielerteam.

]]>
http://wonenbreda.nl/2009/12/15/kerstboom-kopen-breda/feed/
Stylingwoensdag: een beetje behang, veel effect http://wonenbreda.nl/2009/10/28/stylingwoensdag-behang-verander-je-woonkamer/ http://wonenbreda.nl/2009/10/28/stylingwoensdag-behang-verander-je-woonkamer/#comments Wed, 28 Oct 2009 16:31:27 +0000 Rieneke de Kroon http://wonenbreda.nl/?p=516 1169819857 3856aaa49e 150x150 Stylingwoensdag: een beetje behang, veel effectJe wilt graag veranderen, iets anders in huis. Even snel, zonder al teveel gedoe. Hoe verander je in een keer de sfeer in je woonkamer? Je kunt proberen al je meubels verplaatsen… Anders wordt het zeker, maar beter? Iets anders dan? Probeer eens een behangetje!

Pak die muur aan!
Kies een muur in je kamer waar wel iets spannends op mag gebeuren. bijvoorbeeld een lange saaie wand: zo’n muur leent zich uitermate geschikt voor een spannend behang. Welk type je ook bent, of je nu van modern design houdt of van klassiek, voor elke woonstijl is wel iets te vinden. Er zijn tal van prints te vinden, ze inspireren je om van je muur een wandvullend kunstwerk te maken. Hierbij kun je denken aan retro, fotobehang, een levensgrote afbeelding, aan een grafisch hoogstandje of aan driedimensionale effecten als zacht, aaibaar behang. Allemaal nieuwe trends op het gebied van wanddecoratie. Ga ervoor en geef je kamer in een middag een complete metamorfose.

Rieneke de Kroon leeft in styl, werkt in styl en gaat in styl met haar bedrijf In-Styl interieur en styling. Sinds 2006 geeft zij advies aan zowel bedrijven als particulieren op het gebied van interieurstyling van woon- en werkruimtes. Meer weten over interieurstyliste Rieneke de Kroon, zie de website www.interieurenstyling.nl.

Bron foto: http://www.flickr.com/photos/wiewel/ / CC BY-NC-SA 2.0

]]>
http://wonenbreda.nl/2009/10/28/stylingwoensdag-behang-verander-je-woonkamer/feed/
Stylingwoensdag: oktober woonmaand http://wonenbreda.nl/2009/10/14/stylingwoensdag-oktober-woonmaand-trends-woonbeurs-rai-amsterdam/ http://wonenbreda.nl/2009/10/14/stylingwoensdag-oktober-woonmaand-trends-woonbeurs-rai-amsterdam/#comments Wed, 14 Oct 2009 19:15:11 +0000 Rieneke de Kroon http://wonenbreda.nl/?p=512 3957641901 b16f691791 150x150 Stylingwoensdag: oktober woonmaandOktober staat erom bekend dat alles draait om wonen en interieur. Voor iedereen die zijn interieur wil veranderen en het thuis, met de winter voor de deur, extra gezellig wil maken is dit hét moment om erop uit te gaan. De grote aftrap van oktober woonmaand is de Woonbeurs in de RAI in Amsterdam. Tijdens deze 8 dagen durende beurs presenteren de meeste grote merken hun nieuwste collecties en producten op het gebied van interieur. Ook de grote woonbladen zoals VT Wonen, Eigen Huis en Interieur en 101 woonideeën zijn goed vertegenwoordigd. De bezoeker wordt meegenomen naar het wonen van morgen. Wat worden de nieuwe trends? Hoe vertaalt de huidige crisis zich in het interieur?

Groen!
Een van de trends die duidelijk te zien was op de woonbeurs, was Go Green! We gaan back to basic, terug naar de natuur. Buiten komt naar binnen. Er wordt gebruik gemaakt van veel natuurlijke, eerlijke materialen, zoals hout, beton, metaal en natuurlijke stoffen (linnen, katoen, wol). Je ziet dit bijvoorbeeld terug in het gebruik van onbewerkte houten plantenbakken, vol met groene planten. Een betonnen vloer. Een tafel van onbewerkt hout, met een ijzeren onderstel. Om het geheel te verzachten worden natuurlijke stoffen toegevoegd, zoals een kleed of poef van gebreide wol en gordijnen van linnen. Natuurlijk is alles in ons interieur milieuvriendelijk, want ook dat is een kenmerk wat steeds belangrijker gevonden wordt. Een ecologisch verantwoord interieur, is het interieur van morgen!

Rieneke de Kroon leeft in styl, werkt in styl en gaat in styl met haar bedrijf In-Styl interieur en styling. Sinds 2006 geeft zij advies aan zowel bedrijven als particulieren op het gebied van interieurstyling van woon- en werkruimtes. Meer weten over interieurstyliste Rieneke de Kroon, zie de website www.interieurenstyling.nl.

]]>
http://wonenbreda.nl/2009/10/14/stylingwoensdag-oktober-woonmaand-trends-woonbeurs-rai-amsterdam/feed/
Stylingwoensdag: nieuwe eethoek, zacht prijsje http://wonenbreda.nl/2009/09/23/stylingwoensdag-nieuwe-eethoek-goedkoop-budget/ http://wonenbreda.nl/2009/09/23/stylingwoensdag-nieuwe-eethoek-goedkoop-budget/#comments Wed, 23 Sep 2009 16:47:58 +0000 Rieneke de Kroon http://wonenbreda.nl/?p=506 tafel 150x150 Stylingwoensdag: nieuwe eethoek, zacht prijsjePrinsjesdag is weer voorbij. Iedereen weet inmiddels dat we er volgend jaar niet echt op vooruit gaan. Velen zullen het iets zuiniger aan willen doen. Maar als je nou toch je eethoek wilt vervangen, dan heb ik een aantal handige tips om je zoektocht te doen slagen.
Wat wil je eigenlijk?
Wil je een nieuwe eettafel, kijk dan eerst of de huidige plek van de tafel nog wel goed is. Zo niet, maak dan eerst een nieuwe indeling van de ruimte. Vraag jezelf dan af hoeveel zitplekken je in de praktijk nodig hebt. Bepaal vervolgens hoe groot de tafel en stoelen maximaal kunnen zijn. Bedenk dat iedere persoon minimaal 60 centimeter nodig heeft in de breedte en dat de looproute rondom de tafel 80-120 centimeter dient te zijn. Heb je de minimale en maximale maat van je tafel in gedachte, dan kun je gericht gaan zoeken. Het is handig om alvast een paar modellen in je hoofd te hebben, voordat je gaat winkelen. Door te kijken naar de stijl van de ruimte waar de tafel komt te staan en alvast wat modellen uit woonbladen te knippen, kun je voor jezelf beter op een rijtje zetten wat je voorkeur heeft.

Budgetoplossingen
Nu kun je gericht op zoek naar die tafel die bij jou past. Als je de tafels en stoelen in de interieurwinkels te duur vindt, of je vindt niet de juiste, ga dan eens kijken bij de bouwmarkt. Soms hebben ze daar hele bijzondere plaatmaterialen en met vier losse poten eronder en een likje verf heb je in een handomdraai je eigen tafel in elkaar gezet. Een andere goekope oplossing is de tweedehands winkel. Hier zijn voor een prikkie grote eettafels te koop. Schilder hem een felle kleur en het wordt een ware eye-catcher in je eetkamer. Kies er vier of zes verschillende houten stoelen bij. Verf ze allemaal in dezelfde kleur en je krijgt vanzelf een geheel.

Rieneke de Kroon leeft in styl, werkt in styl en gaat in styl met haar bedrijf In-Styl interieur en styling. Sinds 2006 geeft zij advies aan zowel bedrijven als particulieren op het gebied van interieurstyling van woon- en werkruimtes. Meer weten over interieurstyliste Rieneke de Kroon, zie de website www.interieurenstyling.nl.

Bron foto: remco @ flickr.

]]>
http://wonenbreda.nl/2009/09/23/stylingwoensdag-nieuwe-eethoek-goedkoop-budget/feed/
Breda Barst http://wonenbreda.nl/2009/09/16/breda-barst/ http://wonenbreda.nl/2009/09/16/breda-barst/#comments Wed, 16 Sep 2009 08:00:40 +0000 Joffrey Kater http://wonenbreda.nl/?p=498 bredabarst 150x150 Breda BarstBreda barst uit zijn voegen op zaterdag 19 en zondag 20 september met de festival afsluiter van 2009, Breda Barst!
In en rondom het Valkenbergpark zullen, verdeeld over twee podia, zowel internationale als nationale bands er alles aan doen om de stad Breda muzikaal te laten swingen. En als dat nog niet genoeg is, u kunt van de bands gratis en voor niets genieten!

Voor iedere muziekliefhebber!
Breda Barst is een muzikaal festival gestart in 1995 en sinds 1999 gestationeerd in het Valkenbergpark. Het festival biedt ruimte aan zowel grote internationale als nationale bekendheden, maar zullen er ook minder bekende bands optreden.

Breda Barst kent een breed programma, beats, reggae, metal en hip hop, kortom voor ieder wat moois! Het programma vindt plaats op twee podia, dus als je toe bent aan een ander muzikaal tintje is dat zo opgelost door enkel naar het andere podium te lopen!
Benieuwd naar het programma van Breda Barst? Neem een kijkje op de officiéle website.

Meer informatie:
Locatie: Valkenbergpark Breda
Data: zaterdag 19 en zondag 20 september
Entree: gratis
Officiéle website: http://www.bredabarst.nl

]]>
http://wonenbreda.nl/2009/09/16/breda-barst/feed/