Wicanders CorkComfort Linn Moon

Wicanders CorkComfort Linn Moon

Pas als je een tijdje in een huis woont, kun je een goed oordeel vormen over je keuzes. Na drie maanden zien we de eerste tegenvaller: de kurkvloer van Wicanders slijt razendsnel. Overal verschijnen putjes en krassen (en we hebben nog niet eens een feestje gehad).

Volgens de fabrikant gaat het om normale gebruikssporen. Als dit de normale slijtage is, dan gaat onze Wicanders kurkvloer maxinmaal 2 jaar mee. En dat is toch zo’n 8 jaar korter dan we hoopten. 

Aankoop bij Artana vloeren

Wicanders CorkComfort Linn Moon kozen we. Volgens de fabrikant geschikt voor licht commercieel en zwaar residentieel gebruik. Een woonkamer van een familie met 1 kind – dat zal dan ook wel gaan, dachten we. De medewerker van vloerwinkel Artana in Breda bevestigde dat dit een prima gezinsvloer was.

Leggen Wicanders kurkvloer

Tijdens het leggen merkten we al dat de toplaag niet veel kan hebben. Bij elk stootje sprongen er randjes en hoekjes van de vloerplaten. Voorzichtig hebben we de vloer gelegd, maar de twijfels over de duurzaamheid staken al vanaf de eerste dag de kop op.

Slijtage toplaag kurkvloer

Na drie maanden zagen we overal krassen en putjes in de toplaag. Op veel plaatsen lag het ondermateriaal – het kurk – volledig bloot. Oppassen met water dus, want kurk zet uit als het nat wordt. Maar bovenal: erg lelijk en geen goede voorbode voor de toekomst. Ons eerste idee: er is iets mis gegaan tijdens de fabricage. De toplaag kon nooit zo kwetsbaar zijn toch?

Klachtafhandeling Artana en Wicanders

We hebben onze klacht bij Artana in Breda weggelegd. Een medewerker is komen kijken, vond de klacht terecht en schakelde de fabrikant in. Daarna hebben we de medewerker van de fabrikant  over de vloer gehad. Na enkele weken kregen we zijn oordeel. Hij rapporteerde dat de schade alleen met een loep gezien kan worden (onzin natuurlijk, anders hadden we het zelf ook nooit gezien). De putjes en krassen zijn volgens Wicanders normale gebruiksslijtage. Omdat ze zo aardig zijn, krijgen we toch twee pakken Wicanders CorkComfort Linn Moon. Kunnen we hier en daar een plank vervangen.

Sterke punten kurkvloer

We vinden we het erg jammer dat deze vloer niet aan de verwachtingen voldoet. De vloer is namelijk erg comfortabel en de isolerende eigenschappen zijn uitstekend. Daar staat tegenover dat de vloer snel ongelooflijk snel lelijk wordt, iets wat blijkbaar normaal is voor Wicanders producten. Eén voordeel van de kwetsbare vloer: we kunnen snel iets anders uit gaan zoeken!