Gehavende murenAnderhalve maand verder en de grote lijnen staan. Wat doe je zoal aan een huis uit 1961 met een gedateerd interieur? Laat ik eerst eens wat vertellen over de woonkamer.

  • Muren vochtwerend maken
  • Open keuken maken
  • Elektra voorbereiden

Optrekkend vocht tegengaan

Dankzij de aankoopkeuring wisten we dat het huis een vochtprobleem had – zoals veel gelijksoortige woningen. De muren zogen water uit de vochtige fundering. Door de zouten die na verdamping achterblijven brokkelde het stucwerk af. Maar het ergste: een vochtig huis betekent een ongezonde woonomgeving.

Als er geen structurele oplossing voor optrekkend vocht zou bestaan, hadden we het huis nooit gekocht. Verschillende bedrijven bieden echter een oplossing. De muren worden verzadigd met een emulsie, waardoor een waterwerend scherm ontstaat. Wij kozen voor het bedrijf Bodima, omdat zij in Breda veel gelijksoortige woningen hebben aangepakt in opdracht van woningbouwverenigingen.

Open keuken maken

De doorzonwoning uit ‘61 had natuurlijk de gebruikelijke plattegrond met een afgesloten keuken. Prima indeling als je in de woonkamer in alle rust een pijp wilt roken terwijl de vrouw des huizes in de keuken de piepers jast. Dat doe ik eigenlijk vrijwel nooit, dus die keuken moest open. Muur weg, balk erin en voortaan zelf de piepers jassen.

Elektra voorbereiden

Een woonkamer met alle drie de ongeaarde stopcontacten op ooghoogte. Handig voor de stofzuiger, maar dan heb je het wel gehad. Sleuven bikken, buizen verlengen en een doos nieuwe inbouwdozen opentrekken dan maar. Deze klus hadden we niet goed ingepland, gelukkig wilde Huijbrechts Elektrotechniek me in het weekend helpen.

Puinhoop

Na al dat sloop-, breek-, hak-, bik-, boor-, injecteer- en beukwerk zien de muren er wat gehavend uit. Daar moet je maar even doorheen kijken, mompel je dan.

Teringzooi