begijnhof_breda

Altijd al eens willen kijken in dat mooie gebouw dat om de hoek staat, maar nooit de mogelijkheid gehad om naar binnen te gaan? Op zaterdag 13 september kan dat, dan is het namelijk open monumentendag in Breda!

Om de vele monumenten dat Nederland rijk is voor een groter publiek toegankelijk te krijgen, is in 1987 in Nederland, in navolging van Frankrijk, de Open Monumentendag geĆÆntroduceerd. Het te behalen doel hiervan was het draagvlak en de belangstelling voor monumentenzorg te vergroten. Met succes, de eerste Open Monumentendag trok ruim 350.000 bezoekers, Stichting Open Monumentendag was een feit!
Dat de belangstelling bij het publiek groot was en steeds groter wordt is af te leiden uit het groeiend bezoekersaantal. Van 350.000 bezoekers tot zo’n 900.000 vandaag de dag!

Op de Kaart
Sinds 1996 krijgt de Open Monumentendag ieder jaar een eigen thema toegewezen. Enkele thema’s die in voorafgaande jaren aan bod zijn gekomen zijn Water, Wonen, Industrieel Erfgoed, Verdediging, Monumentaal Groen, Handel en Moderne Monumenten. Dit jaar is gekozen voor het thema Op de Kaart, daarmee wijzend naar alle monumenten die ooit op de kaart zijn gezet. Dan worden kaarten bedoeld als stadsplattegronden, ansichtkaarten, topografische kaarten, stadsgezichten, kortom, monumenten die de stad of dorp een stukje uitstraling en bekendheid geven en veelal door verschillende kunstenaars door de jaren heen als middelpunt in hun kunstwerk zijn gebruikt.

Op de monumentendag wordt tevens duidelijkheid gegeven waarom bepaalde gebouwen tot monument zijn gekozen en wordt er gediscussieerd over waarom bepaalde gebouwen een monument zouden moeten worden.

Jeugdig
Ook voor de jeugd is de Monumentendag erg interessant. Zo wordt er voor jongeren tussen de 10 en 18 jaar een fotowedstrijd georganiseerd met als hoofdprijs een heuse iPod. Daarnaast worden de winnende foto’s gepubliceerd in een internationale catalogus, internationaal aangezien naast Nederland nog 35 andere landen ook deelnemen aan de Open Monumentendag. Een kans dus om als fotografisch talent internationele roem te behalen!

Meer informatie:
Locaties: Begijnhof, Belcrum, Kasteel Bouvigne, etc. Klik hier voor het totale overzicht.
Data: zaterdag 13 september
OfficiƩle website: www.openmonumentendag.nl/