Vorige week ben ik begonnen met het benoemen van de factoren die de keuze voor raamdecoratie vergemakkelen. Deze week geef ik je nog een aantal praktische tips over hetzelfde onderwerp.

Combineren
De laatste trend is het combineren van meerdere vormen van raambekleding, zoals gordijnen en rolgordijnen. Zo kun je inbetween gordijnen combineren met een horizontale jaloezie. Naast de praktische voordelen – je profiteert zo van de sterke eigenschappen van twee producten – zorgt de combinatie voor een rijke uitstraling.

Inbetween
Inbetween zit overigens tussen vitrage en gordijnstof in. De stof filtert het licht en belemmerd de inkijk, zonder de kamer te verduisteren.

Dikke stof
Een dik gordijn isloeert en verduistert beter dan een dun gordijn. Ook geeft een dik gordijn vaak een stoerdere uitstraling. Houd ook rekening met de ruimte naast het raam om het gordijn opzij te schuiven. Een dikke stof heeft meer plaats in nodig.

Gordijnrails
Ik adviseer altijd de rail of roede aan beide kanten 20 centimeter van het raam te laten uitsteken. Hierdoor hangt het gordijn mooi langs het raam. Een gordijn dat voor het raam hangt maakt het raam kleiner en belemmert de lichtinval.

Ruimte tot de vloer
Als het gordijn vrij van de grond moet hangen, is twee centimeter ruimte vaak het mooist. Met gordijnen die de grond raken, accentueer je de hoogte en geef je de kamer een rijkere uitstraling.

Borders en biezen
Bijzondere borderranden of brede zijbiezen en een contrasterende kleur of stof geven de gordijnen een eigen sfeer.

Plooien
Bij zware, stugge stoffen raadt ik een enkele plooi aan. Bij een soepele stof, vaak ook een wat dunnere, kan een driedubbele plooi gebruikt worden om de stof wat ruimer te laten vallen. De dubbele plooi wordt het meest gebruikt. Hiervoor heb je ruim twee keer de raillengte aan stof nodig.

Zeilringen
Gordijnen met ingeslagen zeilringen hebben het voordeel dat deze altijd mooi valt, omdat de stof zich niet hoeft te vormen naar de ingenaaide plooi. Gordijnen opgehangen aan lussen of striklussen hebben als nadeel dat ze niet makkelijk over de roede schuiven en worden dus alleen aangeraden bij gordijnen die niet vaak open of dicht hoeven.

Voorkom onnodige kosten
Tenslotte nog een laatste tip. Raamdecoratie op maat is vaak erg kostbaar, maar geeft wel het beste resultaat. Laat je raamdecoratie opmeten door een specialist om fouten in de bestelling te voorkomen en laat het ook door dit bedrijf bevestigen. Dit kan onnodige extra kosten voorkomen.