week16 150x150 Stylingwoensdag: hoe kies je passende raamdecoratie?In veel Nederlandse huizen zijn ramen vaak een vergeten aspect. Aan de inrichting wordt veel aandacht besteedt, maar goede passende raamdecoratie kiezen blijkt lastig. Alleen letten op uiterlijke kenmerken is dan ook onvoldoende, tal van factoren spelen mee. Hoe kies je passende raamdecoratie? Deze week helpt In-Styl interieurstyling je bij de voorbereiding op de keuze. Volgende week deel ik een aantal praktische tips.

1) Sfeer en kleur bepalen
Begin met het verzamelen van plaatjes, foto’s van gordijnen en / of sferen die je mooi vindt. Bepaal daarna welke neutrale basiskleur voorkeur heeft, bijvoorbeeld wit of beige. Heb je daarnaast nog een andere favoriete kleur of accentkleur in je interieur, neem deze dan ook mee in het geheel.

2) Doel en materiaal afstemmen
Bekijk vervolgens de mate van privacy die je nodig hebt. Ligt het raam bijvoorbeeld aan de straatkant? Kies dan een materiaal die de inkijk belemmert. Indien het nodig is om de zon buiten de woonkamer te houden, kies dan voor een zonwerende stof.

3) De zon bepaalt
Ligt het raam aan de noordkant? Dan is het binnenvallende licht koeler van kleur dan een raam op het zuiden. Beslis waar in huis je graag van zonlicht wilt genieten en waar je liever de koelte van schaduw hebt.

4) Akoestiek
Tenslotte kunnen gordijnen het geluid dempen. In een woonkamer met veel harde materialen (bijvoorbeeld een houten of betegelde vloer) kunnen bepaalde gordijnstoffen de ruimte minder hol laten klinken door geluid te absorberen.

Volgende week verder…
Heb je de bovenstaande factoren in overweging genomen en je eigen situatie op papier gezet, dan kun je de materialen gaan kiezen. Volgende week een aantal praktische tips die de keuze voor gordijnen vergemakkelijken.